vrijdag, 06 december 2013 10:34

Mandela

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Het nieuws van Mandela’s overlijden brengt me terug naar mijn tijd bij Studio Jan Kruis, en hoe ik daar zomaar een van de leukste opdrachten kreeg die ik heb mogen doen.

In 2006 ging Libelle columnist Wieke Biesheuvel bij hem op bezoek, ik geloof voor een interview in het blad. Voor het cadeautje kwam ze bij mij terecht, die jonge hond met grote mond, die op Studio Jan Kruis werkte. In plaats van een blok kaas of een set klompen wilde ze een persoonlijk cadeau meenemen, een tekening.

Wieke leverde het idee en de tekst (een bekende quote), die vertaald werd in Mandela’s moedertaal Xhosa:

‘It is better to lead from behind and to put others in front, especially when you celebrate victory when nice things occur. You take the front line when there is danger. Then people will appreciate your leadership.’

Het was een mooie opdracht, ik ben nog steeds trots dat ik het heb mogen doen.

Van het moment dat Wieke de tekening aanbood is een foto gemaakt, en ik hoop dat de tekening een mooie plek heeft gekregen. Desnoods op het toilet van het gastenverblijf.

De goede man was 95 jaar, maar het is een schok te horen dat hij het eeuwige leven tóch niet had. Mandela was een inspirerend mens, en laten we vooral hopen dat zijn ideeën en idealen niet met hem verdwenen zijn.

Lees 251194 keer
Meer in deze categorie: « Heet van de naald! Kunst! »