woensdag, 21 februari 2018 00:00

Uit de bubble

Geschreven door

Ai. Ik zag dat de laatste update aan de site uit 2014 stamt. Zucht, deze middeleeuwse stripmonnik moet nog steeds leren leven in de 21e eeuw. Of in elk geval de 20e, dan. 

Ik heb niet op mijn handen gezeten, er is een enorme stapel nieuw werk bij gekomen. Het portfolio gedeelte is dan ook helemaal aangepast. Met als hoogetpunt van vorig jaar de Suske en Wiske die ik samen met stripgod Yann heb mogen maken.

 

Beoordeel dit item
(1 Stem)
zondag, 02 november 2014 00:00

Oldschool strip

Geschreven door

Ik heb ze natuurlijk zelf hyperstrak in highres op de harde schijf staan, maar er is niks zo mooi als een scan van een gedrukte krant. Dat raster, dat geel, dat zwart en die papiergrein.. heel erg lekker, en je voelt je meteen onderdeel van een 100-jarige krantenstriptraditie..!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
vrijdag, 20 juni 2014 00:00

Suske en Wiske, en.. Elsje!

Geschreven door

Een bliksemactie van Elsje!

Dinsdag rond de middag las ik op Facebook dat twee Suske en Wiske scenaristen Peter van de Gucht en Bruno De Roover Moreau op de redactie van het Haarlems Dagblad zaten, om te werken aan een Suske en Wiske special voor de krant van vandaag. Een tweet naar de redactie later stond ik op de redactie om te bespreken hoe Elsje zou reageren op Sus en Wis in haar krant. 

De redactie vond het leuk, Peter en Bruno vonden het geen enkel punt, en de uitgever had ook geen bezwaar. Snel terug naar de studio, al schetsend bellen met Elsje-schrijver Eric om het idee te finaliseren, inkten, kleurhulp optrommelen. Korte pauze om bij de Xenos naar binnen te rennen en een opblaasbare 3 te halen voor de verjaardag van dochter Nienke dit weekend, terug naar de studio om bij collega Alex de strip te scannen. Zijn computer ontploft ineens. Geen paniek! Als een bezetene naar huis gefietst, daar gescand en doorgestuurd om gekleurd te worden. Eten, opruimen, kindjes naar bed. Naar boven gerend, ingekleurde strip uit de dropbox geplukt, kleurcorrecties gemaakt, en de strip een half uur voor sluiting naar de krant gestuurd. 

Hijg! Hijg!

Ik heb wel vaker spoedklusjes gedaan, maar deze spant de kroon. 

Waar ik nog het meest verbaasd over ben is dat het allemaal zo gladjes ging. Iedereen vond het leuk, niemand stelde eisen of legde beperkingen op. Integendeel, de cartoonideeën die ik op de redactie hoorde gingen zelfs Elsje te ver...

Kortom, een erg leuke samenwerking. En de volgende ochtend in de krant; het resultaat. Een hele leuke editie van het Haarlems Dagblad, met erg veel leuk Suske en Wiske materiaal, en als kers op de taart een Elsje cartoon erbij. 

En wanneer het stof weer neergedwarreld is, ga ik over tot de orde van de dag. Elsjes inkten.

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
dinsdag, 03 juni 2014 00:00

Stripdagen Haarlem met Elsje

Geschreven door

De tweejaarlijkse Stripdagen Haarlem zijn weer achter de rug.

Ter promotie maakten Eric en ik een Elsje speciale strook voor in de zaterdagkrant, eentje waarin Elsje omringd door collega stripfiguren weer iets uitvrat.

En Elsje zou Elsje niet zijn als ze zich ook in de stripwereld wat rebels gedroeg, natuurlijk.

We hebben dit soort stroken wel eens vaker gemaakt, en ze blijven ontzettend leuk te bedenken en tekenen. Deze keer verbonden we er een prijsvraag aan; wie de meeste stripfiguren wist op te noemen won een gesigneerd album. Even goed kijken nu, kan je ze allemaal ontdekken?

Beoordeel dit item
(1 Stem)
dinsdag, 10 december 2013 15:57

Kunst!

Geschreven door

 

Full disclosure: Ik heb op twee kunstacademies gezeten, en het is me twee keer niet gelukt voorbij het eerste jaar te komen. Het is me dus nooit gelukt om een kunstenaar te worden, laat staan een geslaagde, of geflipte. 

Daarom is dit extra leuk; mijn werk hangt in een heuse galerie! Met een Franse naam nog wel!

http://www.galeriedessins.com/Galerie/GerbenValkema/index.html

Okee, ja, een online galerie, maar wél een galerie. Met geweldig goede collega tekenaars in de galerieruimtes naast me. 

Krijg ik nu die propedeuse alsnog? 

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
vrijdag, 06 december 2013 10:34

Mandela

Geschreven door

Het nieuws van Mandela’s overlijden brengt me terug naar mijn tijd bij Studio Jan Kruis, en hoe ik daar zomaar een van de leukste opdrachten kreeg die ik heb mogen doen.

In 2006 ging Libelle columnist Wieke Biesheuvel bij hem op bezoek, ik geloof voor een interview in het blad. Voor het cadeautje kwam ze bij mij terecht, die jonge hond met grote mond, die op Studio Jan Kruis werkte. In plaats van een blok kaas of een set klompen wilde ze een persoonlijk cadeau meenemen, een tekening.

Wieke leverde het idee en de tekst (een bekende quote), die vertaald werd in Mandela’s moedertaal Xhosa:

‘It is better to lead from behind and to put others in front, especially when you celebrate victory when nice things occur. You take the front line when there is danger. Then people will appreciate your leadership.’

Het was een mooie opdracht, ik ben nog steeds trots dat ik het heb mogen doen.

Van het moment dat Wieke de tekening aanbood is een foto gemaakt, en ik hoop dat de tekening een mooie plek heeft gekregen. Desnoods op het toilet van het gastenverblijf.

De goede man was 95 jaar, maar het is een schok te horen dat hij het eeuwige leven tóch niet had. Mandela was een inspirerend mens, en laten we vooral hopen dat zijn ideeën en idealen niet met hem verdwenen zijn.

Beoordeel dit item
(1 Stem)
woensdag, 27 november 2013 00:00

Heet van de naald!

Geschreven door

Vorige week al verschenen, Elsje deel 7. Lucky seven!

Ren snel naar uw dichtstbijzijnde boekwinkel en scoor de nieuwe Elsje, tot de rand gevuld met grappen en plaatjes om te lachen.

Met onder andere een van mijn favoriete verhaallijntjes van het afgelopen jaar: Elsjes uitstapje naar Afrika en de daaropvolgende ontvoering door Gorilla's. Jane Goodall zou trots zijn. 

Beoordeel dit item
(2 stemmen)